středa 26. srpna 2009

Na hudbu jedině DAAP

Kdo rád poslouchá hudbu, dojde jednou do stavu, že domácí archiv sdílí pomocí síťových protokolů, jako je NFS nebo SMB. Pokud používáte přehrávač, který podporuje protokol DAAP usnadníte si sdílení hudby v rámci LAN např. domácí sítě. Protokol pochází od firmy Apple, která jej vytvořila spolu s iTunes. Protokolu se ujalo několik free implementací. Jednou z nich je mt-daapd, což je velmi jednoduchý program, který zajišťuje server DAAP. Program jsem si našel ve FreeBSD portech a jednoduše nainstaloval.

cd /usr/local/share/mt-daapd/
make install clean

mt-daapd-0.2.4.2_1 Multithread daapd yet another Server for Apple iTunes



Konfigurace se provádí v jednom souboru a tím je /usr/local/etc/mt-daapd.conf popisovat ji nebudu, je to velmi jednoduché. Také se dá k serveru přihlásit k webovému rozhraní.


Po spuštění serveru se pustí scan Vámi definovaného adresáře s hudebními soubory. Do /var/db/mt-daapd/songs.gdb se uloží nalezené soubory. Používám přehrávač Rhythmbox, který pomoci Avahi daný DAAP share nabídne sám. Zde je seznam aplikací, ktere umi DAAP protokol.

Návod jak na mt-daapd v Ubuntu je zde.

1 komentář:

Rostislav řekl(a)...

Nemůžu rozchodit streamování z rhytmbox do dlna radia z lidlu. z chytré tv, z mobilu s win to jde,ale tady jsem sezasekl. Když dám vyhledat zařízení n ic se nestane. Mám tušení že je to nastavením firewallu.