úterý 4. ledna 2011

SoundServer PulseAudio v domaci LAN

Co je zvukový server zde popisovat nebudu. Jen se krátce zmíním o PulseAudio a o jeho možném využití v domácí síti. PulseAudio je zvukový subsystém, který je dnes součástí většiny Linuxových distribucí. V Ubuntu je od verze 8.04. V základu je instalován tak, aby plnil hlavně funkci obsluhy zvukového HW. Ubuntů má v sobě vlastní ovládání hlasitosti atd. Ale můžeme si doinstalovat baličky.

padevchooser - PulseAudio Device Chooser
paman - PulseAudio Manager
paprefs - PulseAudio Preferences
pavucontrol - PulseAudio - Volume Control
pavumeter - PulseAudio Volume Meter


Které nám umožní Pulse Audio více konfigurovat. Podrobnosti jsou např. zde.

Jednou z možností jak využívat Sound Server je, že jej povolíme pro přístup z LAN. Pak máme např. PC stanici která je zapojena svým výstupem do domácí HiFi sestavy. Pokud do dané sítě příjdu s Notebookem na kterém chci něco pustit (Hudbu, Film) a zvukový výstup nechám přehrávat skrze LAN síť na domácím PC s Pulse Audio, který má dozajista kvalitnější zvukový výstup než chrchlátka na NoteBooku.

K snadné detekci Sound Serveru v LAN doporučuji nainstalovat Gnome Applet Zeroconf Service Discovery, který přehledně zobrazí, jaká zvuková zařízení se v síti nacházejí.

Zajimavý prográmek je např. pactl, kterým můžeme na vzdálených serverech ověřovat jaký zvukový HW je přítomen, jaké moduly PulseAudio používá a spoustu dalších informací.

Pulse Audio je multiplatformní aplikace, která je dostupná pro většinu Linux distribucí, dále existuje jako port pro FreeBSD a existuje i pro Windows, ale to jsem nezkoušel, jen mi Qbik ověřil že je to bez GUI a pod Win 7 to nefunguje, což mě osobně nikterak netyrápi :-)

Žádné komentáře: