čtvrtek 21. července 2011

GPSBabel

Kdo používá GPS tak povětčinou bude znát i aplikaci GPSBabel, která toho umí skutečně hodně. Podporuje nepřeberné množství GPS formátů a zařízení. Aplikace je hojně využívána pod Linux/Unix operačnímamy systémy, ale je portována pod kde co jiného. Jelikož si rád z cest na kole i z pěších tůr poznamenávam trasy, tato aplikace mi umožňuje stahovat track logy.

Pro stažení track logu používám následující příkaz:

gpsbabel -t -i garmin -f /dev/ttyUSB0 -o gpx -F DKnL_NA-20110719.gpx

Kde -f ukazuje na zařízení kernel modulu garmin_gps pokud modul nepoužíváme, můžeme použít volbu -f usb: Kolega RSA007 dohledal velmi pěkný příkaz, kterým můžeme z GPS získat tracklog jen z daného dne a hodiny. Přesněji řečeno, pokud máme v ACTIVELOGu zaznamenány data např. z dovolené, kde jsme jezdili na kole, můžeme si takto zpětně vytáhnout jen dané datumové intervaly.

gpsbabel -t -i garmin -f /dev/ttyUSB0 -x track,pack,split,move=+2h,title="DKnL > Nachod # %Y%m%d",start=2011071907,stop=2011071908 -o gpx -F DKnL_NA-20110719-07-08.gpx.gpx

Další variantou, kterou používám je script, který volám pro ulození GPX do GPS při stažení souboru např. z Geocaching.com

cat bin/gpx2gps
#!/bin/bash
FILE=$1
gpsbabel -i gpx -f $FILE -o garmin,power_off=0 -F /dev/ttyUSB0

Někdo možná bude mít dotaz k čemu takový track log je dobrý. Máme možnost si jej nahrát do aplikací jako je GoogleEarth nebo Viking či QLandkarte. Které nám ukáží mapu a pžez ní vidíme naši trasu. Dále můžeme např. získaný GPX soubor importovat do webové aplikace Endomondo nebo jí podobné. Toto občas dělám, když mi selže mobilní aplikace Endomondo. Pokud se extra nudíte, můžeme data z cesty zapsat do pořízených fotografii, pomocí aplikace GPSCorrelate. Po umístění takové fotky do inteligentních galerií se ukazuje fotka na mapě, kde byla pořízena. Ukázka např. na Flickru.

Jakožto vlastník GPS značky Garmin GPSMap 60CSx, musím si zde poznamenat tento odkaz.

Žádné komentáře: