neděle 28. října 2012

Samsung Smart TV + SERViiO


Po třech letech odkládání jsem konečně zahodil starou CRT TV + jeden z prvních Set-UP boxů Genius DVB-T. Už mě hodně vadilo, že okraje obrazu jsou značně ořezané, ale hlavním důvodem byla jakákoliv absence přehrávat data z FreeNAS.

Původně jsem chtěl plazmu, ale z velikosti TV jsem ustoupil a pořídil LED 37" Samsung UE37ES6100. Televize má integrované DLNA a tak jsem se zaměřil na jeho zprovoznění. Zprvu jsem čekal, že server Fuppes - Free UPnP Entertainment Service integrovaný ve FreeNAS 0.7 bude v TV podporován. Ale TV jej vůbec nevidí. Zaměřil jsem se na DLNA server  Mediatomb, který jsem zprovoznil na domácím FreeBSD serveru.

mediatomb-0.12.1_8  UPnP AV MediaServer

Tento media server se v TV objevil, ale nic z něj nešlo přehrávat. Nakonec jsem objevil Serviio, což je Java Media server. Též jsem jej instaloval na FreeBSD serveru z patřičného portu.

serviio-0.6.2       Transcoding DLNA-server implemented in Java

Tento server Serviio mě velmi mile překvapil. Bez velkého ladění najednou televize ožila. Pomocí GUI konzole jsem přidal adresáře namontované přez NFS z FreeNAS. DLNA server si obsah patřičně ošahal a zaindexoval. Pro každé zažízení v domácí síti, které chce DLNA využívat (TV, Mobil Android, PC Totem+Coherence) je možno přiřadit patřičný profil. Např. mi nešlo přehrávat MKV videa a po nastavení patřičného profilu Samsung TV / Player (C/D-series) k TV. Fungování MKV jsem otestoval a opět mě mile překvapilo fungování titulků skrze DLNA. V TV jsem jen nastavil českou verzi.

Vlastností DLNA server Serviio je celá řada.  Překvapila mě např. funkcionalita ohledně indexování souborů. Server skrze API kontaktuje server TheTVdb.com, výsledkem je možnost hledání filmů podle herců, producentů či režisérů. Po indexaci obsahu jsem pátral v systému, kam si to ukládá. Serviio využívá databázi Derby. Adresář, kam si ukládá svá data /var/db/serviio zabírá nyní 244M.

Další zajímavou funkcionalitou je možnost sledování Online obsahu. Je možno nadefinovat internetová rádia či image gallery. Tyto vlastnosti budou teprve objevovat.

Už se těším až ve FreeBSD bude patřičný port aktualizován na aktuální verzi 1.0.1.

Žádné komentáře: