čtvrtek 5. listopadu 2009

My Book World Edition II - Optvare

Sem a tam se člověk stále něco učí. Do domácností se dnes valí spousta elektroniky. Jením takovým zařízením je WD My Book World Edition II 2TB. Krabička, která svým tvarem vypadá skoro jako kniha, ale uvnitř je jsou dva pevné disky a trocha elektroniky. Ve finale je to malý počítač s Linuxovou mini distribuci a balíčkovacím systémem Optware packages (od vývojářské skupiny nslu2-linux). Možná špatně uvádím název dostribuce, ale uvnitř je embeded system. Tento systém používá balíčkovací systém ipkg version 0.99.163. Je to vše poněkud zamotané. Hlavní je že je uvnitř Linux a ten nám z prvotně jen síťového disku uděla minipočítač s přidanou hodnotou.

seznam dostupných balíčků:
ipkg list
ipkg list list_installed


uname -a
Linux MyBookWorld 2.6.17.14 #1 PREEMPT Fri Jan 18 10:40:25 GMT 2008 armv5tejl GNU/Linux

V systému je primárně zprovozněna samba, která je né jako balíček, ale je součástí systému. Některé aplikace se pouští pomocí stařičkého super daemona inetd, ostatní doinstalované programy se poušti pomocí init.d scriptů.

Pokud máme na disku nějakou hudbu, můžeme si snadno zprovoznit sdílení pomocí DAAP protokolu a data sdílet v domácí síti, nebo i jinde.

ipkg install mt-daapd

mt-daapd - 0.2.4.2-1 - A multi-threaded DAAP server for Linux and other POSIX type systems. Allows a Linux box to share audio files with iTunes users

Né vše funguje jak má, např. PATH neukazuje na /opt/bin, kam se instaluji aplikace atd., ale člověk znalý základů si upraví co potřebuje.

Zde je odkaz na podrobnější onformace o daném HW.

Obdobným zajímavým systémem je http://www.freenas.org/, který můžeme nainstalovat na obdobný HW. Nebo na zapomenuté PC někde v rohu kanceláře.

Žádné komentáře: