pátek 3. prosince 2010

Zabbix a snmpbuilder

Pokud se člověk nějakou dobu hrabe v monitorovacím nástroji ZABBIX, brzo dojde do stadia, že SNMP je fajn protokol pro získání monitorovacích údajů, ale pokud k zařízení nemám patřičný Template v Zabbixu tak je to hodně práce s laděním. Aplikace snmpwalk mi předá hodně, ale sestavit XML soubor s template je obtížnější.

Nástrojů pro vytvoženích vlastních Template je více, snmpbuilder mi přišel jako nejlepší. Bohužel je to zatím neoficiální rošíření, které napsal někdo s nicname giapnguyen. Je to kus php kódu, který se po drobných zásazích dá integrovat do zabbix-frontend.

SNMP Builder dělá to, že si načítá námi předložené MIB soubory a kontaktuje server nebo zařízení pomocí protokolu SNMP a dané entity porovnává s MIB souborem. Pokud hodnota existuje, máme možnost si ji přidat do námi vytvořeného Template.

Pro funkční použití je třeba mít od výrobce HW potřebné a přesné MIB soubory a hlavně SNMP na straně zařízení musí dané hodnoty korektně poskytovat.

Osobně jsem k tomuto nástroji došel při potřebě monitorovat RSA - Remote Supervisor Adapter nebo IMM karty u IBM serverů. Bohužel SNMP poskytuje málo hodnot a MIB soubory nemám asi ty správné.

Každopádně, za předpokladu že máme přesné MIB soubory a plně funkční SNMP službu, máme při monitorování vyhráno.

Pevně věřím že se časem tento nástroj dostane do oficiální verze ZABBIX serveru.

Žádné komentáře: