úterý 15. února 2011

FreeNAS vs WESTERN DIGITAL TV Live


Právě jsem se vrátil od souseda, který si nedávno pořídil takovou tu další domácí krabičku, která se jemnuje WESTERN DIGITAL TV Live. Dané zařízení má síťovou kartu a výstupy, propojitelné s televizí.

Hnedle jsem k němu naklusal a vzal sebou testovací domácí FreeNAS rozběhnutý na starém HW. Systém mi běží z CF a pro data testuji 3 x 120GB HDD. Moc mě zajímalo, zda bude fungovat DLNA, o kterém se u prodejců (Alza, CZC) nepíše ani čárka. Ve FreeNAS jsem povolil Sambu SMB/CIFS a přidal jeden share. Dále jsem povolil službu UPnP server FUPPES, který jsem směřoval do stejného adresáře. Server si posléze vytvoří databázi všech mediálních souborů.

Na téma DLNA vs UPnP by se dal napsat další příspěvek ;-) Špatnou vlastností DLNA je, že jej každý výrobce implementuje po svém a pak nejsou NASy a např. TV plně kompatibilní.

Mile mě překvapilo, že WD TV Live umí spolupracovat s UPnP serverem FUPPES. Jediné co nezafungovalo jsou titulky. Řešením je nahližet na avi video soubory přez samba sdílenou složku, kde se titulky načítaji jak mají.


Do budoucna vážně zvažuji pořízení WD TV Live :-)

Žádné komentáře: