neděle 6. března 2011

ACER Aspire Revo R3610 + XBMC

V pátek večer jsem byl u známého a pomáhal jsem mu s instalací Ubuntu 10.04.2 na mini PC ACER Aspire Revo R3610 pro jeho potřeby funkcionality HTPC. Na daném HW měl usídlené Win 7 a jak se dalo čekat výrobce má dvě servisní parcely. On si vytvořil další dvě. Jednu pro systém a druhou pro data. Fakt, že pátá primary partition již přidat nepůjde jsem zjistil až po dlouhém zmenšování a přesouvaní parcel pomoci Gparted, který je součástí Ubuntu Live CD.

Po zbytečném parcelování jsem se uchýlil k testovací instalaci do Windows pomoci Wubi, sice neefektivní, ale plně funkční. Onen známý požadoval do Ubuntu nainstalovat XBMC. Původně byl tento systém jen pro Xbox, ale projekt se stal natolik úspěšným a daný produkt je možno provozovat na několika platformách.

Acer Revo je malý PC s CPU Atom. Nemá CD-ROM, tak jsem instalaci realizoval z USB flash disku. Popisovat instalaci Ubuntu Desktop asi není třeba. Pro instalaci XBMC jsem volil patřičný PPA repozitář, který je popisován na projektu v sekci Wiki. Samotná instalace už byla hračkou. Velmi mě daná aplikace překvapila hlavně popisem všech funkcionalit.

deb http://ppa.launchpad.net/team-xbmc/ppa/ubuntu lucid main
deb-src http://ppa.launchpad.net/team-xbmc/ppa/ubuntu lucid main
Popis instalace zde.

Problém, který jsme intenzívně řešili spočíval v nefunkčnosti zvuku přez HDMI. Kolega Google dodal jeden návod a drobná konfigurace ALSA sound systému zvuk umravnila. Ještě snad jen poznámka, že pro funkci HDMI musí byt instalován nVidia driver.

Žádné komentáře: