úterý 22. dubna 2014

VirtualBox a phpVirtualBox na Debian Wheezy

Dostal se mi do rukou jeden postarší server - přesněji vyřazený desktop. Požadavek zněl nainstalovat FreeNAS. Ovšem PC mělo 8GB RAM a tak jsem jej chtěl využít na vícero věcí. Pokus o instalaci ESXi selhal na nedostatečných VT instrukcích CPU.

A tak volba padla na VirtualBox. Inspirací byl pěkný článaek na root.cz, kde jsou popisovány možnosti použití této převážně desktopové virtualizace jako serverové virtualizace. Článek je inspirativní, ale doba postoupila a dnes je k mání webová aplikace phpVirtualBox, která umí s VirtuálBoxem plně komunikovat a ovládat jej skrze prohlížeč.


Pro instalaci jsem zvolil Debian wheezy spolu s VirtualBox 4.3 a phpVirtualBox.
http://www.vionblog.com/virtualbox-4-3-phpvirtualbox-debian-wheezy/

Stěžejní ve zmíněné instalaci je VirtualBox Extension Pack, díky němuž naučíme VirtualBox poskytovat informace webovému rozhraní. Extension Pack není součástí balíčku a instaluje se manuálně.

cd /tmp
wget http://download.virtualbox.org/virtualbox/4.3.10/Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-4.3.10-93012.vbox-extpack
VBoxManage extpack install --replace Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-4.3.10-93012.vbox-extpack
0%...10%...20%...30%...40%...50%...60%...70%...80%...90%...100%
Successfully installed "Oracle VM VirtualBox Extension Pack".


Zmíněný postup je jasný a plně funkční. VirtualBox ve spojení s phpvirtualbox nám zajistí snadný uživatelský přístup k práci s virtuálkami. Je to vhodné řešení např. pro malé nebo střední firmy, kterým VirtualBox plně poslouží.

Žádné komentáře: