pondělí 2. února 2015

PC Engines APU.1D vs pfSense 2.2


Dostala se mi pod ruku nová generace desky od PC Engines s označením APU.1D. Je to nástupce desek ALIX.2D3 a jí podobných. Desku jsem vybavil mSATA SSD diskem a wifi kartou. Deska je od výroby dodávána s hliníkovým pruhem jakožto pasivním chladičem přehřívaných čipu. Popis instalace je zobrazen v návodu výrobce. Vypadá to amatérsky, ale asi to mají spočítané a otestované, že to stačí i pro provoz v letním období.

Po zapojení desky jsem se k ní připojil sériovou konzolí 115200 8N1. Používám GNU screen.

sudo screen /dev/ttyUSB0 115200

Deska disponuje BIOSem, který umí bootovat z několika periferii iPXE, mSATA a např. USB. Podrobnosti jsou v dokumentaci k deskce. Rozhodl jsem se v desce povýšit BIOS na aktuální verzi Build 9/8/2014, jedná se o beta, ale na problémy jsem zatím nenarazil. K mání je i produkci verze.

Aktualizace BIOSu je možná pomocí USB nebo PXE. Oba postupy jsou poměrně jednoduché. Použil jsem svůj TFTP server.

Stáhneme http://www.pcengines.ch/file/apu_tinycore.tar.bz2 a umístíme na TFTP server a upravíme konfiguraci PXE. Výrobce používá projekt Tiny Core Linux, pomocí kterého bootneme do mini Linux distribuce, která obsahuje vše potřebné pro zapsání image BIOSu na flashROM. Obdobné se dá vyrobit USB disk.

S deskou APU mi měla dorazit i redukce mSATA <> SATA, ale ta se opozdila. Tak jsem si pomoci TFTP stáhl image pfSense do RAMdisku Tiny Core Linuxu. RAM 2GB je slušné vybavení desky.

tftp -g -r /pfsense/pfSense-2.2-RELEASE-4g-i386-nanobsd.img.gz 192.168.42.13
gunzip -c pfSense-2.2-RELEASE-4g-i386-nanobsd.img.gz | dd of=/dev/sda bs=4M

Po instalaci NanoBSD verze pfSense na SSD disk, stačí jen v BIOSu nastavit boot device mSATA a uložit.

Tento návod je pro zasvěcené systémáky. Kompletní router se vším všudy se dá pořídit v eShopu http://store.open-tech.cz/router/pfsense-apu-1d/

Žádné komentáře: