pátek 13. března 2009

ICQ zase nejde



Tento titulek jsem v poslední době zahlédl několikrát. ICQ již řadu let aktivně nepoužívám, jen jsem zkoušel jak je na tom Pidgin, který mám nastaven na ICQ. Zapínám, jen když narazim na vokurku co se mnou chce něco řešit a nemá Jabber a ani Skype. Tak s prskáním ICQ zapnu. No a ejhle Pigin mi sám nahlásil že je problém s protokolem. Tak jsem to moc neřešil. Asi za dva dny se mi Pidgin upgradnul na novou verzi, která již zase funguje. Díky za rychlou opravu.

No a proč o tom píši. Protože spousta lidí ICQ používá to je fakt a asi jim vyhovuje. A kolikrát ani vlastnící Gmail mailu nevědí že si mohou snadno aktivovat Google Talk a tím získavají též Jabber účet, se kterým se spojíte s jakýmkoliv jabber serverem. Dobrá vlastnost je že ve Gmailu ve webovém rozhraní je jabber klient zabudován. Samozřejmě lze Google Jabber nastavit ve většině známých jabber klientů. Například já jej mám nastaven v PSI.

Koncem loňského roku jsem zaznamenal nějaké informace o tom, že Seznam plánuje pro své emailové uživatele jabber účty, čímž u mě získává dost bodu. Momentálně to asi usnulo. Ale pokud to skutečně rozjedou, myslim, že by podíl Jabberu v .CZ rapidně vzrostl.

Myslim že Instant Messaging je dnes velmi populární a dost často proniká i do firem, jako interní nástroj pro komunikaci, kde je nedílnou pracovní součástí, jako např. email. Bohužel mnoho firem o snadném zprovoznění jabber serveru ani neví. Osobně mám velmi dobré zkušenosti s OpenFire, které jsem konfiguroval spolu s OpenLDAPem a musím uznat, že je fakt dobrej a jednoduchej na provoz.

Žádné komentáře: