čtvrtek 1. prosince 2011

Netflow Analyzer and pfflowd pfSense

UPDATE: 1.12.2011

Po nějaké době jsem chtěl opět použít NetFlow Analyzer a koukám, že tvůrci nezaháleli a maji novější verzi 9.5. Instalace probíhala obdobně jako u předchozí verze. V routeru se systémem pfSense je novější verze pfflowd, která podporuje i netflow protokol verze 9, ale pro funkční používání je třeba zapnout verzi 5. Při použití poslední verze se děje to, že se vytváří neskutečně mnoho nějakých zařízení. Po rozdílech mezi verzi 5 a 9 jsem moc nekoukal. Hlavní je že Analzer funguje jak má a umožňuje sledovat provoz protékající skrze router.

About NetFlow Analyzer
Version : 9.5
Build Number : 9500
License Info : Professional Plus - Unlimited Interfaces
License Type : Trial - Expires On 2011-12-31
Licensed to : Evaluation User
Database Used : MYSQL
Interfaces Managed : 3



Po čase provozování větší LAN např. o 50-100 stanicích, je již potřeba vědet co a jak kde v síti komunikuje. Né že by si někdo hrál na velkého bratra, ale je třeba mít možnost dohledat co se v síti dělo. K sledování stavových informací IP toku dat slouží protokol Netflow. Který přenáší stavové informace src, dst, srcport, dscport atd. Protokol podporuje velké množstvi síťových zařízení jako jsou Switche a Routery.

Jako firewall používám pfSence, na kterém je možno zprovoznit pfflowd, který posílá UDP Netflow datagramy na server, kde běží Netflow Analyzer, což Java je aplikace, která poslouchá na portu 9996 a datagramy analyzuje a výsledky ukládá do MySQL databáze. Na portu 8080 daná aplikace umožnuje přihlášení k webovému interface, který poskytuje nahlížení na zaznamenaná data.

Aplikaci pfflowd je možno nainstalovat např. na jakýkoliv FreeBSD server nebo router.

Instalace Netflow Analyzeru lze stáhnout zde ManageEngine_NetFlowAnalyzer_8500.bin. Instalace preferuje GUI, ale je možná i v negrafickém režimu. Je to placená aplikace. Ale pro vyzkoušení existuje 30 denní evauation verze. Testoval jsem Linuxovou verzi pod Ubuntu 10.04 LTS a na žádný probém jsem nenarazil. Instalace je typická tím, že si sebou nese JRE i samotnou databázi MySQL.

About NetFlow Analyzer
Version : 8.5
Build Number : 8500
License Info : Professional Plus - Unlimited Interfaces
License Type : Trial - Expires on 2010-9-9
Licensed to : Evaluation User
Database Used : MYSQL
Interfaces Managed : 1

Žádné komentáře: