pondělí 28. listopadu 2011

IP SMART BOARD vs Zabbix

Starý domácí termostat ke kotli mám umístěn na velmi nevhodném místě za dveřmi a dráty pro signalizaci NO, CAM jsou vyvedeny právě zde a měnit jejich umístění je nemožné bez sekání. Rozhodl jsem se pořídit jiný termostat a volba padla na IP SMART BOARD od společnosti Mikrovlny s.r.o.

Se zařízením jsem měl menší problémy, které vyůstily k reklamaci daného kusu. Nespínalo relé při hlídané hodnotě. Ani výměna firmware nezabrala. Po výměně vadného kusu se s ním ještě učím :-), ale již hlídá plynový kotel a je příjemné si nastavovat doma topení po netu.

Nedalo mi to a destičku sledují pomocí SNMP verze 1 v monitorovacím systému Zabbix. Na stránce s MIB hodnotami je popis jednitlivých hodnot.



snmpwalk -Os -c public -v 1 192.168.10.101 0.1.3.6.1.4.1.21287.16.1.0
ccitt.1.3.6.1.4.1.21287.16.1.0 = STRING: "20.5"



V Zabbixu, jsem vytvořit template Template_IP_SMART_BOARD.xml. Definuje 18 hodnot dle MIB definice a 4 grafy. Využívám 2 teplotní čidla s tím že další je na desce, ale to hlídá teplotu desky, která se někdy zahřeje, proto není vhodné pro měření. Desku napájím pomocí PoE. Zajimavé hodnoty jsou z čidel a pak výstupní stav, kde vidím, zda kotel topíl a díky zabbixu vidím i od kdy do kdy.

Dané zařízení má své webové rozhraní, kde je možno sledovat stav relé a hodnoty čidel včetně maxima a minima atd.

Aktuálně používám konfiguraci využívající "Programable output".
např.
Mo,Tu,We,Th,Fr,Sa,Su,6:30,20.5
Mo,Tu,We,Th,Fr,Sa,Su,21:00,18.5


Bohužel nikde v dokumentaci nepíšou, že stávající firmware pro fungovaní "Programable output" vyžaduje připojena obě teplotní čidla, což naštěsí je můj případ.

Podrobná dokumenraci IP SMART BOARD je na stránkách výrobce.

Zde mám ke stažení oba distupné firmware. Do konce roku má prý vyjít opravný 1.0.3.

Template v Zabbixu definuje samotné Items, ale i vybrané čtyři grafy.

1 komentář:

Obojetnik řekl(a)...

no pěkný, a už teda relé funguje?? někdy mně to ukážeš...