úterý 13. prosince 2011

Distribuční testy

V listopadu jsem se rozhodl odstavit dlouhodobě stabilní distribuci Ubuntu 10.04.3 LTS. A rozhodl jsem se vyzkoušet Linux Mint Debian Edition, o čemž jsem se zde zmiňoval vypozoroval jsem jednu chybu v GTK, zatím neopravena.

Jelikož jsem si mohl dovolit znefunkčnit desktop, dále jsem chtěl vidět Linux Mint 12 Lisa v akci. Lisu momentálně používám.

Snažím se pracovat s Gnome 3 s extenzí MGSE. Gnome-shell se mi líbí více jak Unity, proto celé seznamování s novým prostředím při běžné práci. Ovšem musím konstatovat, že to chce ještě hodně práce na daném prostředí. Mnoho věcí je nedotažených. Né vše se dá nastavit snadno, tak jak byl člověk zviklý v Gnome2. Velmi nerad si zde též stěžuji, ale několikrát mi Gnome3 přestalo reagovat na cokoliv. Vše vyřešila až vražda Xorg. Ve fórech se zmiňuje tato chyba. Celkově mě odezvy prostčedí moc neuchvátili, vyvolání menu (Aktivity - klávesou) tad. Přepínáni ploch.

Dále jsem si pohodlně nainstaloval hru urbanterror-optimized z repository playdeb, který je v Mintu již přítomen a není jej třeba přidávat. V Gnome3 je hra nehradelná FPS klesne na 29. Hra je plně hratelná v Gnome2 kde je FPS na pohodových 80ti. Po příčinách jsem radši ani nepátral.

Zkrátka pro mě dlouhodobě použitelným OS momentálně je Ubuntu 10.04.3 LTS, který má podporu až do roku 2013-04. V té době již možná budou neduhy Gnome3 vyladěny a odstraněny.

Žádné komentáře: