čtvrtek 22. prosince 2011

Storry of my GeoCoin TBVKG0

První GeoCoin, který jsem si pořídíl v roce 2006 SmEjDiL's Czech GeoCoin jsem nechl zavést svým známým Houmr13 do Malaysie Kuala Lumpur City Center - GCVNR5, odkud nechtěně putoval na Australský kontinent. Kde nějakou dobu putoval. Dne 27.9.2008 byl vložen do cache Rocky Heights - GC18ACK, kde si mince počkala až do 27.5.2010, kdy jej vyzvedl syn mé kolegyně z práce ZuzlaN, který si do daných končin národního parku Namadgi naplánoval velmi náročnou a dobrodružnou cestu se svým holandským kamarádem.

Zde je pár videjí z jejich výletu.











UPDATE:
ZuzlaN sepisuje svůj blog, kde uvádí Kapitola 24 Mt Kelly, která podrobně popisuje co zažili.

Vodní nádrž Les Království v reklame

Přehrada Tešnov neboli Vodní nádrž Les Království učinkuje v rekmamě na Jameson "Fire"



Tady je ještě ukecaná verze.

Díky Štěpáne za odkaz.

středa 21. prosince 2011

Last.FM web app

Pokud někdo používá službu Last.FM hlavně s audioscrobblerem, tak existuje několik doprovodných aplikací, které umí načíst data o poslouchané hudbě.

pátek 16. prosince 2011

END of my story - FG Forrest

Dnes končím ve společnosti FG Forrest. A nastupuji na přijemnou 14ti denní dovolenou a od nového roku nastupiji jinde. V FG jsem se hodně naučil a určitě se mi zasteskne po fajn lidech.

Dnešní den byl ve zamení hraní Urban Terror, krásně jsem si užil Sniperování FG mělo vánoce a tak vetšina náchodské pobočky doslova pařila a z firmy se stala LAN párty.

Ať se Vám Forresti daří ...

úterý 13. prosince 2011

Distribuční testy

V listopadu jsem se rozhodl odstavit dlouhodobě stabilní distribuci Ubuntu 10.04.3 LTS. A rozhodl jsem se vyzkoušet Linux Mint Debian Edition, o čemž jsem se zde zmiňoval vypozoroval jsem jednu chybu v GTK, zatím neopravena.

Jelikož jsem si mohl dovolit znefunkčnit desktop, dále jsem chtěl vidět Linux Mint 12 Lisa v akci. Lisu momentálně používám.

Snažím se pracovat s Gnome 3 s extenzí MGSE. Gnome-shell se mi líbí více jak Unity, proto celé seznamování s novým prostředím při běžné práci. Ovšem musím konstatovat, že to chce ještě hodně práce na daném prostředí. Mnoho věcí je nedotažených. Né vše se dá nastavit snadno, tak jak byl člověk zviklý v Gnome2. Velmi nerad si zde též stěžuji, ale několikrát mi Gnome3 přestalo reagovat na cokoliv. Vše vyřešila až vražda Xorg. Ve fórech se zmiňuje tato chyba. Celkově mě odezvy prostčedí moc neuchvátili, vyvolání menu (Aktivity - klávesou) tad. Přepínáni ploch.

Dále jsem si pohodlně nainstaloval hru urbanterror-optimized z repository playdeb, který je v Mintu již přítomen a není jej třeba přidávat. V Gnome3 je hra nehradelná FPS klesne na 29. Hra je plně hratelná v Gnome2 kde je FPS na pohodových 80ti. Po příčinách jsem radši ani nepátral.

Zkrátka pro mě dlouhodobě použitelným OS momentálně je Ubuntu 10.04.3 LTS, který má podporu až do roku 2013-04. V té době již možná budou neduhy Gnome3 vyladěny a odstraněny.

čtvrtek 8. prosince 2011

AnyDATA ADU520L od U:fon v Ubuntu 10.04.3

Již delší dobu jsem hledal nějaký mobilní internet za rozumnou cenu, pro použití na chatě, kde jsou možnosti internetu dosti špatné. Primárně je to pro rodiče, kteří maji notebook s OS Linux Ubuntu 10.04.3 LTS. Před samotným objednáním HW u U:fon jsem kontaktoval operátora, který nevěděl zda dané zařízení je funkční pod Linuxem. Ale ujišťoval mě, že výmena HW za jiný podporovaný model je možná, což mě lehce uspokojilo. Nechal jsem se též uchlácholit článkem, který vypadl z Googlu na první dotaz.

Z článku jsem použil jen některé pasáže. Uvedu zde relativně jednoduché kroky pro zprovoznění 3G internetu s tímto USB modemem.

  • sudo aptitude install usb-modeswitch
  • sudo /lib/udev/rules.d/61-option-modem-modeswitch.rules /etc/udev/rules.d
  • sudo vi /etc/udev/rules.d/61-option-modem-modeswitch.rules
  • zakomentujte (pomocí #) řádek ATTRS{idVendor}=="05c6", ATTRS{idProduct}=="1000", RUN+="modem-modeswitch
  • Odpojte a znovu připojte zařízení, měla by se objevit CD-ROM mechanika
  • Nastavíme NetworkManager přidáním U:fon v záložce "Mobilní širokopásmová"
Nastavení je uvedeno v dokumentaci.
  • jméno: ufon
  • heslo: ufon
  • tel. číslo: #777
  • IP: automaticky
  • ověřování: PAP/CHAP
Časem doplním obrazovky nastavení NetworkManageru. Je velmi příjemné, že používání tohoto modemu je integrováno do Gnome GUI a je plně klikací. Rychlost tohoto zařízení není nikterak valná, ale přečíst si email a kouknout na net se s tím dá. Je zarážející, že U:fon nedoplní své manuály i o Linux nastavení. A když né manuály tak aspoň web. Určitě by se pár Linuxových userů rozhodlo pro daný model.

UPDATE: 20111209

Dnes jsem si modem půjčil a chtěl jsem jej testnout v novějším systému. Aktuálně používám Linux Mint 12. Tato distribuce je postavená na Ubuntu, takže naprostá většina balíčků pochází z Ubuntu 11.10. Balík usb-modeswitch jsem v systému již měl. Kopírování udev rules není nutno, po připojení USB modemu, je detekce v pořádku.

Přihlášen jsem byl v Gnome-shell, kde je NetworkManager upraven. I přesto, že se modem v menu objevil, ale nepodařilo se mi nastavit uživatele a heslo ufon. Tak jsem se odlogoval a přilogoval do Gnome Clasic (Gnome2), kde je konfigurace plně možná. Po zpětném přihlášení je Gnome-shell je modem již funkční. Tlačítko nastavit je vyšedlé.


neděle 4. prosince 2011

Narození druhého syna Jonáše


Otec a druhorozený syn Jonáš
Originally uploaded by SmEjDiL

V sobotu jsme jeli do Jilemnice na kontrolu. Vše vypadalo, že se bude mimino asi loudat. Cestovaní vše zjevně změnilo. Ve 22:00 hod. praskla voda, tak jsme jeli tryskem do Jilemnické porodnice. A za dvě hodiny bylo po všem. Simona byla statečná a vše je snad v pořádku.

Jonáš Malý
4140g, 52cm, 4.12.2011 0:49

čtvrtek 1. prosince 2011

Netflow Analyzer and pfflowd pfSense

UPDATE: 1.12.2011

Po nějaké době jsem chtěl opět použít NetFlow Analyzer a koukám, že tvůrci nezaháleli a maji novější verzi 9.5. Instalace probíhala obdobně jako u předchozí verze. V routeru se systémem pfSense je novější verze pfflowd, která podporuje i netflow protokol verze 9, ale pro funkční používání je třeba zapnout verzi 5. Při použití poslední verze se děje to, že se vytváří neskutečně mnoho nějakých zařízení. Po rozdílech mezi verzi 5 a 9 jsem moc nekoukal. Hlavní je že Analzer funguje jak má a umožňuje sledovat provoz protékající skrze router.

About NetFlow Analyzer
Version : 9.5
Build Number : 9500
License Info : Professional Plus - Unlimited Interfaces
License Type : Trial - Expires On 2011-12-31
Licensed to : Evaluation User
Database Used : MYSQL
Interfaces Managed : 3



Po čase provozování větší LAN např. o 50-100 stanicích, je již potřeba vědet co a jak kde v síti komunikuje. Né že by si někdo hrál na velkého bratra, ale je třeba mít možnost dohledat co se v síti dělo. K sledování stavových informací IP toku dat slouží protokol Netflow. Který přenáší stavové informace src, dst, srcport, dscport atd. Protokol podporuje velké množstvi síťových zařízení jako jsou Switche a Routery.

Jako firewall používám pfSence, na kterém je možno zprovoznit pfflowd, který posílá UDP Netflow datagramy na server, kde běží Netflow Analyzer, což Java je aplikace, která poslouchá na portu 9996 a datagramy analyzuje a výsledky ukládá do MySQL databáze. Na portu 8080 daná aplikace umožnuje přihlášení k webovému interface, který poskytuje nahlížení na zaznamenaná data.

Aplikaci pfflowd je možno nainstalovat např. na jakýkoliv FreeBSD server nebo router.

Instalace Netflow Analyzeru lze stáhnout zde ManageEngine_NetFlowAnalyzer_8500.bin. Instalace preferuje GUI, ale je možná i v negrafickém režimu. Je to placená aplikace. Ale pro vyzkoušení existuje 30 denní evauation verze. Testoval jsem Linuxovou verzi pod Ubuntu 10.04 LTS a na žádný probém jsem nenarazil. Instalace je typická tím, že si sebou nese JRE i samotnou databázi MySQL.

About NetFlow Analyzer
Version : 8.5
Build Number : 8500
License Info : Professional Plus - Unlimited Interfaces
License Type : Trial - Expires on 2010-9-9
Licensed to : Evaluation User
Database Used : MYSQL
Interfaces Managed : 1