středa 28. října 2009

JFire na FreeBSD

Nedávno jsem byl upozorněn na jeden ERP open source systém a tím je JFire, nedalo mi to a musel jsem si jej otestovat. Instaloval jsem jej na testovací server, kde je momentálně FreeBSD 8.0-RC1.

Pro zprovoznění je třeba Java Development Kit - diablo-jdk-1.6.0.x a databáze MySQL, je velmi milé, že autoři myslí na Linixové desktopy. A klient daného systému je dostupný pod GTK, tudíž pro Gnome uživatele a to ve 32bitové i 64bitové verzi.

JFire je postaven na aplikačním serveru JBoss. Zajímavý seriál článků o něm vyšel na serveru root.cz. Nejprve jsem si na zmíněném serveru instaloval samotný aplikační server ve verzi 4.2.3.GA a to pomocí patřičného portu, ale po podrobnějším zjištění to bylo zbytečné. Stažená instalace JFire si sebou nese vlastní verzi JBoss 4.2.2.GA. Tento způsob distribuce a instalace serverové části mi příjde hodně zvláštní. Čekal bych spíše, že zprovozním aplikační server a dle návodu do něj nainstaluju aplikaci, která jej využívá. S ohledem na složitost celého frameworku se daná tato distribuce serveru pochopit.

Instalace je velmi jednoduchá a je popsána zde.

Daný systém má dle mého soudu velmi široký záběr a věřím, že některé menší firmy mohou použitím tohoto systému ušetřit spoustu peněz za drahé, mnohdy předražené komerční řešení. Ovšem implementovat JFire v nějaké firmně nebude jednoduché, asi jako implementace jakéhokoliv jiného ERP systému.

Žádné komentáře: